Blog
Csokoládés áfonyás muffin tejszínhabbal
2014.08.17 14:03Hozzávalók:
- 250 g liszt
- 3 tk sütőpor
- 200 g vaj
- 150 g cukor
- 3 tk kakaópor
- 40 g étkezési keményítő
- 3 tojás
- 1 dl tej
- 100 g étcsokoládé apróra vágva
- 125 g áfonya
Tejszínhabhoz:
- 5 dl habtejszín
- 200 g porcukor
- 2 tk vanillincukor
- 7 lap zselatin vagy habfixáló
Elkészítés:
1. A vajat keverjük habosra a cukorral, majd egyenként a tojásokkal. Ezután adjuk hozzá a többi száraz hozzávalót a tejjel együtt. Ebből a mennyiségből 24 db muffin lesz, vagyis 2 adag a 12 db-os muffinsütőformával. Süssük őket 180 fokon 25 percig, majd hagyjuk kihűlni.
2. A zselatint áztassuk hideg vízbe 5 percre. Ezután melegítsük (de ne főzzük!) amíg felolvad majd tegyük félre. A tejszínbe tegyük bele a cukrot és vanillint, majd kezdjük el fölverni elektromos habverővel. Amikor már majdnem kész, csorgassuk hozzá a zselatint és azzal együtt verjük kemény habbá. Ha habfixálót használunk, azt is ilyenkor érdemes beletenni. Töltsük habzsákba, majd nyomjunk habrózsákat a muffinok tetejére. Dízsíthetjük színes cukorral, csokoládéforgáccsal a tetejét, de önmagukban is szépek és mutatósak. Hűtőben tároljuk.
———
Tekert batyuk
2014.08.13 16:39Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 2,5 dl tej + 1 tk cukor
- 30 g élesztő
- 110 g vaj
- 1 tojás sárgája
- só
Töltelék:
- 50 g füstölt sonka apróra vágva
- 50 g sajt apróra vágva
Tetejére:
- 1 tojás fehérje
- szezámmag
Elkészítés:
1. Az élesztőt felfuttatjuk. A többi hozzávalóval együtt lágy tésztát gyúrunk. 2 cipóra osztjuk, az egyiket kinyújtjuk kb 3 mm vékonyra. Osszuk 12 cikkre, majd mindegyikre tegyünk a töltelékből. A vastagabb felétől elkezdve tekerjük fel őket. Ugyan így járjunk el a másik cipóval is.
2. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire a batyukat, majd kelesszük meleg helyen 45 percig. Ezután kenjük le és szórjuk meg szezámmaggal mindegyik tetejét. 190 fokon 30 perc alatt szép aranybarnára sülnek. Jóétvágyat! :)
———
Őszibarack
2014.08.13 16:17Hozzávalók:
- 350 g liszt
- 175 g tejföl
- 125 g porcukor
- 2 tk sütőpor
- 1 tojás
Töltelék:
- 10 g kakaópor
- 2 ek. baracklekvár
- 5 ml rumaroma
- 50 g daráltkeksz
- 50 g vaj
- 125 g porcukor
Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit jól összedolgozzuk. Kicsit ragacsos tészta lesz, de így jó! Lisztes kézzel formázzunk belőle 30 golyót, majd sütőpapírral bélelt tepsire pakolva, 180 fokos sütőben süssük 25-30 percig őket.
2. A töltelék hozzávalóit keverjük simára. A golyókat vágjuk ketté vízszintesen, majd kaparjuk ki a belsejüket. Keverjük a töltelékbe.
3. Töltsük nyomózsákba a tölteléket, majd töltsük meg a golyókat és tegyük vissza rájuk a tetejüket. Ötlet:lekenhetjük rummal a "barackokat" amitől szép színt kapnak.
———
Kráter szelet
2014.08.13 12:29Hozzávalók:
- 5 tojás fehérje
- 5 tojás sárgája
- 250 g cukor
- 2 tk vanillincukor
- 1 dl tej
- 2 tk kakaópor
- 1 dl olaj
- 250 g liszt
- 2 tk sütőpor
Krémhez:
- 1 cs. pudingpor (ízlés szerint:csokoládé, puncs, vanília, stb.)
- 4 dl tej
- 100 g cukor
- 120 g meggy
Mázhoz:
- 2 ek. tejföl
- 50 g cukor
- 1 tk vanillincukor
Elkészítés:
1. A pudingot meg főzzük a tejben a cukorral, majd félretesszük hűlni.
2. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük. A sárgákat habosra keverjük a cukorral, vanillinnel, majd az olajat is hozzáöntjük.
3. A lisztet, sütőport, kakaót is beletesszük és a tejjel együtt simára keverjük a masszát. A felvert habot több adagban forgassuk hozzá.
4. Egy kb 45 x 35 cm-es sütőpapírral bélelt tepsibe simítsuk el a masszát, csorgassuk rá a pudingot és osszuk el rajta a meggyet. Toljuk 180 fokos sütőbe, ahol 40-45 percig süssük készre. Vegyük ki és kenjük meg a tetejét a mázzal. Toljuk vissza a sütőbe kb 3-4 percre, ezután hagyjuk kihűlni és már szeletelhetjük is. Jó étvágyat! :)
———
Főzzünk lekvárt!
2014.06.29 18:05A szezon kezdődik az eperrel, cseresznyével, meggyel, majd jön a sláger: a sárgabarack, a málna, majd a szilva. A téli hónapokban is lehet főzőcskézni, ilyenkor a déligyümölcsökből készíthető lekvár.
Miből készíthető lekvár?
Alapvetően a szezonális gyümölcsök legjavát szoktuk üvegbe zárni. A leggyakrabban szilvából, eperből és sárgabarackból szoktak lekvárt készíteni.
Hogyan készíthetünk lekvárt?
Lényege, hogy hosszabb távon, hűtés nélkül tárolni tudjuk a gyümölcsöket. A cukorral való felfőzés erre megoldást jelent. Ebben az esetben a cukor segít a tartósításban, a főzés a víz elpárologtatásában, így sűrítve be a gyümölcsöt.
Mitől függ a főzési idő?
Általában attól, hogy mennyi idő alatt válik homogénné a lekvár, tűnik el a gyümölcs héja.
Megvan a gyümölcs, kezdhetjük is. De milyen módszerrel?
Sokan előre lecukrozott gyümölcsöt főznek fel, mások a már pépesre főzött gyümölcshöz mérik hozzá a cukrot (mint én is). Vannak, akik héjastól főzik fel a gyümölcsöt, van aki előbb leforrázza és meghámozva lát neki a lekvárfőzéshez. Az alapvető hozzávalók: gyümölcs és cukor. Léteznek édesítő szerrel és egyéb adalékanyaggal készített lekvárok, amiknek nem igazán vagyok híve, az igazi a cukros lekvár, viszont így a cukorbetegek számára is létezik alternatíva. Manapság már kaphatók úgynevezett befőzőcukrok is, amik némi zselésítőanyagot is tartalmaznak, így biztosítva jobb állagot, rövidebb főzési időt,de nagyobb pektintartalmú gyümölcsökkel is keverhetjük a lekvárnak szánt gyümölcsünket, ami szintén állagjavuláshoz vezet. A befőzőcukrokban még citromsav is található, ez a lekvár ízét hivatott javítani. Ám vannak gyümölcsök, melyek cukor nélkül készülnek, ilyen a szilva, a szőlő és a cseresznye. Igaz, itt hosszabb a főzési idő.
LEKVÁRFŐZŐ KISOKOS
- Be kell tartani a főzés fázisait, illetve az ahhoz rendelt időtartamokat.
- Mindig liszt, morzsa, illetve ételmaradéktól mentes, tiszta konyhában dolgozzunk. Nem szerencsés ha szennyeződik a lekvár vagy az üveg, mert az erjedést okozhat, tönkre teszi a lekvárt
- A lekvár tárolására szánt üvegeket, a főzéshez használt lábost, a fakanalat és minden más eszközt amivel dolgozunk alaposan tisztítsuk meg mielőtt használjuk
- A lekvárt FOLYAMATOSAN keverni kell, amíg készítjük.
- A kész lekvárból először csak keveset öntünk az üvegekbe, hogy átvehesse a hőt. Ezután öntjük fel teljesen.
- A jól felfőzött lekvárba nem kell semmilyen tartósítószer. Aki mégis szükségét érzi, az használjon egy késhegynyi szalicilt, amit a tetejére kell hinteni, közvetlenül lezárás előtt.
- Az üveg lezárható celofánnal vagy fémtetővel, illetve ezek kombinációjával.
Dunsztolás
A szárazdunszt régi és jól bevált módszer a lekvárokban még esetlegesen előforduló mikroorganizmusok elpusztítására. Az üvegekbe töltött lekvárokat alaposan lezárjuk. Ezután bebugyoláljuk őket, hogy mennél később hűljön ki. Én egy kosárba tettem egy vastag plédet, majd szorosan egymás mellé belehelyeztem a lekvárokat. Ezután alaposan bebugyoláltam őket. Így hagytam amíg teljesen ki nem hűltek.
Az én receptem:
- 2 kg 25 dkg vegyes gyümölcs (málna,szeder,cseresznye,eper,ribizli)
- 2 kg 25 dkg cukor
- 1 citrom (elhagyható)
Elkészítés:
1. Az átválogatott, jól megmosott gyümölcsöt felteszem főni közepes lángon. Hozzáadom a citrom levét, vékonyan levágott haját. Miután kicsit összeesett, hozzákeverem a cukrot, és folyamatosan kevergetve főzöm.
2. Kb. 2 és fél órát főzöm, majd kicseppentek egy keveset tányérra. Kicsit hagyom hűlni, majd az ujjammal elkezdem fölfele tolni a lekvárt, és ha ráncos lesz tudom hogy készen van. Ha nem ráncosodik még, több idő szükséges.
3. A kész lekvárt átpaszírozom egy vékony szövésű szűrőn, így nem kerül a lekvárba mag, illetve gyümölcshéj. Ezután üvegekbe töltöm, alaposan lezárom és dunsztba teszem.
———
Meggyes-diós rácsos
2014.06.07 22:55Hozzávalók:
- 300 g liszt
- 2 tk sütőpor
- 2 tk vanillincukor
- 100 g vaj
- 75 g porcukor
- 1 tojás
- 75 g tejföl
Töltelék:
- 1 üveg meggybefőtt lecsöpögtetve, leve felfogva
- 80 g cukor
- 40 g keményítő vagy liszt
- 70 g cukor
- 130 g darált dió
Kenéshez:
- 1 tojás sárgája
Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze, csomagoljuk folpackba és tegyük hűtőbe amíg elkészítjük a tölteléket.
2. A töltelékhez a megy felfogott levét keverjük el a 80 g cukorral és főzzük össze a keményítővel / liszttel, majd forgassuk bele a meggyet. Tegyük hideg helyre, hogy kihűljön. A diót forgassuk el a 70 g cukorral.
3. Egy kb 30 cm x 35 cm-es tepsibe nyújtsuk ki a tészta kétharmadát, majd osszuk el rajta a meggyet. Egyenletesen szórjuk meg a dióval, majd a maradék tésztából sodorjunk vagy vágjunk csíkokat és átlósan rácsozzuk be a tetejét. Kenjük meg a rácsokat tojással.
4. Toljuk 175 fokos sütőbe és süssük 40 percig. Miután teljesen kihűlt, szépen szeletelhető. Jó étvágyat kívánok!
———
Szilvás linzertorta
2014.06.02 13:50Hozzávalók: (egy 32 cm-es tortaformához)
- 200 g liszt
- 1 tk sütőpor
- 2 tk vanillincukor
- 70 g porcukor
- 1 ek tejföl
- 125 g vaj
Krém:
- 3 tojás fehérje
- 50 g cukor
- 3 tojás sárgája
- 50 g liszt
- 85 g porcukor
- 100 g tejföl
- 1 tk fahéj
- 1 tk vanillincukor
- 300 g cikkekre vágott szilva
Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze, majd tegyük mélyhűtőbe.
2. A 3 tojás fehérjét verjük kemény habbá, majd szórjuk rá a cukrot és verjük tovább amíg szép fényes nem lesz a hab. Tegyük félre.
3. A tojás sárgákat keverjük simára a tejföllel, porcukorral, vanillinnel, fahéjjal és liszttel. Óvatosan forgassuk bele a tojásfehérje habot.
4. A jól lehűlt tésztát nyújtsuk ki és béleljük ki vele a tortaforma alját. A tésztát úgy osszuk, hogy legyen egy kb 2-3 cm-es pereme a forma oldalán. Ezután toljuk 175 fokos sütőbe és 10 perc alatt süssük elő.
5. Az elősütött tésztára ezután simítsuk rá a fahéjas habot, majd rakjuk rá a szilvát. Toljuk vissza 35 percre a sütőbe. Porcukorral vagy tejszínhabbal tálaljuk.
———
Szilvás lepény
2014.04.14 11:14Hozzávalók:
- 125 g liszt
- 115 g cukor
- 1 tk sütőpor
- 2 ml citromaroma
- 2 tojás
- 125 g vaj
- 2 tk vanillincukor
Tetejére:
- 50 g cukor
- 1 tk fahéj
- 1 tk vanillincukor
- 250 g szilva szeletelve
Elkészítés:
1. A vajat keverjük habosra a cukorral és a vajjal. Keverjük bele a többi hozzávalót is, és simítsuk bele egy kb 35 x 25 cm-es tepsibe.
2. Keverjük el a cukrot a fahéjjal és a vanillinnel, majd szórjuk a felét a tészta tetejére. Pakoljuk rá a szilvát és a maradék fahéjjas cukorral szórjuk meg a tetejét. Toljuk 180 fokos sütőbe és 30 perc alatt süssük készre. Végezzünk tűpróbát. Hagyjuk kihűlni és porcukorral meghintve tálaljuk. Jó étvágyat!
———
Keksztekercs
2014.04.03 12:40Hozzávalók:
- 250 g darált keksz
- 100 g porcukor
- 50 g kakaópor
- 4 ml rumaroma
- 1 dl tej
Krém:
- 100 g vaj
- 50 g kókuszreszelék
- 100 g porcukor
- 2 tk vanillincukor
Elkészítés:
1. A kekszet, porcukrot, kakaóport és a rumaromát tegyük egy tálba, és kezdjük el összegyúrni a tej apránkénti hozzáadásával. Akkor jó, ha jól gyúrható a massza de nem ragacsos. Ehhez nem biztos hogy szükséges az összes tej, ezért adagoljuk apránként.
2. A krémhez a vajat keverjük habosra a porcukorral, majd adjuk hozzá a vanillint és a kókuszreszeléket.
3. A kakaós masszát nyújtsuk ki kb fél cm vastag téglalapra, majd kenjük meg egyenletesen a krémmel. Kezdjük el szépen feltekerni. Csomagoljuk folpackba és tegyük hűtőbe kb 1-2 órára. Szeletelés előtt forgassuk meg a hengert kókuszreszelékben és kb 1,5 cm vastag szeletekre vágjuk fel és tálaljuk.
———
Túrós táskák
2014.04.03 08:51Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 3 dkg élesztő
- 120 g cukor
- 50 g olvasztott vaj
- 1 tojás sárgája
- 3 dl tej
Töltelék:
- 250 g túró
- 150 g cukor
- 2 tk vanillincukor
- 1 citrom reszelt héja
Kenéshez:
- 1 tojás
Elkészítés:
1. Az élesztőt futtassuk fel meleg helyen a tejben egy kevés cukorral. Ha felfutott, gyúrjuk sima tésztává a többi hozzávalóval együtt. Jól dolgozzuk ki. Tegyük meleg helyre kb 40 percre, hogy szépen megkeljen.
2. A töltelék hozzávalóit jól keverjük ki. A tésztát nyújtsuk ki egy lisztezett deszkán kb fél cm vastagra. Vágjuk kb 8 x 8 cm-es kockákra. Tegyünk mindegyik kis kocka közepére a töltelékből, majd csípjük össze az egymással szemben lévő csücskeit a tésztának. Így kis batyukat kapunk. Tegyük őket egy sütőpapírral bélelt tepsire és kenjük meg őket felvert tojással. Toljuk 180 fokos sütőbe és süssük 20-25 percig. Akkor jó, ha szép aranybarnára sültek. Hidegen, melegen nagyon finom. Porcukorral meghintve tálaljuk.