Blog

Adventi koszorúk

2014.12.01 17:25

Készítsük el egyedi mézeskalács adventi koszorúnkat saját kezűleg! :)

 

Hozzávalók:

  • 250 g liszt
  • 125 g vaj
  • 75 g cukor
  • fél csomag mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 tojás
  • 50 g méz
  • 50 g kakaópor
  • 1 tk sütőpor

Gyúrjuk össze jó alaposan a tészta hozzávalóit. Ha esetleg nem akarna összeállni, néhány evőkanál hideg tejjel dolgozzuk jól össze. Ezután tegyük hűtőbe fél órára. 

A koszorú forma helyett készíthetünk akár négyszög, kör vagy téglalap alapot is. 

 

Elkészítés:

1. A tésztát nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagra. Ne legyen vékony, mert könnyen eltörhet miután kisült. A koszorú formához használjunk egy tetszőleges méretű tortaforma karimát de egy tányér is lehet a mércénk. Ezután egy pohárral szaggassuk ki a közepét és kész is a koszorú alapja. A maradék tésztából szaggassunk ki tetszőleges formákat (pl.:csillag,kör,szív,fenyő,stb.) amikkel díszíthetjük az adveti koszorúnkat. 

2. Óvatosan tegyük át egy sütőpapírral bélelt tepsire a koszorút és a formákat. Toljuk 190 fokos sütőbe és 10-12 perc alatt süssük készre. Ha megsült, hagyjuk teljesen kihűlni.

 

Meg is van az alapunk :) Mostmár elkezdhetjük díszíteni!

Cukormáz:

  • 1 tojás fehérje
  • pár csepp ecet vagy friss citromlé
  • 125 g porcukor
  • színezék kedvünk szerint

A tojásfehérjét verjük kemény habbá az ecettel/citromlével, majd adjuk hozzá a porcukrot. Addig verjük, amíg szép fényes nem lesz. Ekkor készen is vagyunk :)

Színezzük kedvünk szerint, de vigyázzunk hogy ne hígítsuk fel nagyon mert akkor nem tudunk vele szépen dolgozni. Ha mégis túl híg lett, keverjünk bele egy kevés porcukrot.

Eljött a kreativitás ideje!

 

Tökéletes karácsonyváró időtöltés például a gyerekekkel együtt rajzolgatni a koszorúra vagy egyesével kidíszíteni a formákat! 

Díszíthetjük ezen kívül még színes cukorgyöngyökkel vagy marcipánmasnikkal, illetve amivel csak szeretnénk :)

 

Fűszeres kalács

2014.10.13 10:53

Hozzávalók:

  • 600 g liszt
  • 20 g élesztő
  • 160 g cukor
  • 75 g olvasztott vaj
  • 1 tojás
  • 250 ml kézmeleg zsíros tejszín
  • 150 ml kézmeleg tej
  • 1 tk fahéj vagy mézeskalács fűszerkeverék
  • 2 tk keserű kakaópor

Kenéshez:

  • 1 felvert tojás

Elkészítés:

1. A lisztet tálba szitáljuk. Közepébe mélyedést készítünk, amibe belemorzsoljuk az élesztőt és teszünk hozzá egy csipet cukrot. Öntsünk rá kb 100 ml tejszínt és hagyjuk felfutni. Ezután adjuk hozzá a többi hozzávalót a kakaó és a fahéj kivételével és gyúrjuk össze a tésztát. Amikor összeállt, vágjuk ketté és dagasszuk be az egyik felét, majd tegyük félre. A másik felét a fűszerekkel együtt dagasszuk meg. Hagyjuk őket meleg helyen 40 percig kelni.

2. A megkelt tésztákat vágjuk ketté, így 4 rész tésztát kapunk. 2 fűszereset, 2 simát. Fonjuk össze őket kedvünk szerint. 2 kisebb kalácsot kell készíteni, de akár csinálhatunk 1 nagyot is belőle. Kenjük meg őket tojással, hagyjuk 20 percig így kelni, majd miután megszáradt rajta a tojás, sütés előtt mégegyszer kenjük meg és toljuk 200 fokos sütőbe, ahol 25 perc alatt szépen megsülnek. Miután teljesen kihűltek jól szeletelhetőek.

Meggyes-túrós kalács

2014.10.06 20:14

Hozzávalók:

  • 750 g liszt
  • 30 g élesztő
  • 100 g cukor
  • 100 g olvasztott vaj
  • 1 tojás
  • 4 dl kézmeleg tej

Töltelék:

  • 500 g túró
  • 250 g cukor
  • 3 tk vanillincukor
  • 2 tojás
  • 50 g zsemlemorzsa
  • 1 citrom reszelt héja
  • 150 g friss vagy jól lecsöpögtetett befőtt meggy

Kenéshez:

  • 1 tojás

Elkészítés:

1. A lisztet szitáljuk át egy nagy tálba. Közepébe készítsünk mélyedést, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Tegyünk rá egy-két csipet cukrot és kb 1 dl tejet öntsünk rá. Hagyjuk hogy az élesztő felfusson. Ezután adjuk hozzá a tojást, vajat, cukrot, és dolgozzuk össze. A tejet apránként dolgozzuk hozzá, mert lehet hogy nem szükséges az összes. Akkor jó a tészta, ha kicsit ragacsos. Ekkor kezdjük el dagasztani. Kb 20-25 perc folyamatos dagasztást igényel, akkor jó ha a kezünkhöz még ragad, de szépen elválik az edény falától. Ekkor takarjuk le és meleg helyen kelesszük 45 percig.

2. A töltelékhez keverjük ki a túrót a cukorral, vanillinnel, citromhéjjal, tojással. 

3. A megkelt tésztát borítsuk ki lisztezett deszkára. Vágjuk 4 felé. Egyszerre 2 rész tésztával dolgozzunk. Nyújtsuk ki téglalap alakúra őket és kb 3 cm-es peremet hagyva, a hosszabb oldalára kanalazzunk a túróból. Szórjuk meg meggyel, majd tekerjük fel mint a rétest. A két rúd végét csípjük össze és fonjuk össze őket. Ugyan így járjunk el a megmaradt tésztával és töltelékkel. 

4. Tegyük a kalácsokat egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd hagyjuk őket 20 percig meleg helyen pihenni. Ezután kenjük meg őket tojással és toljuk 180 fokos sütőbe, ahol 40-45 perc alatt szép aranybarnára sülnek. Kihűlve szeleteljük és porcukorral meghintve tálaljuk.

 

Kapucíner szelet

2014.10.01 16:04

Hozzávalók:

  • 200 g liszt
  • 150 g vaj
  • 5 tojás
  • 200 g cukor
  • 4 ek darált kávé
  • 2 tk sütőpor

Krémekhez:

  • 1 cs vaníliás pudingpor
  • 50 g cukor
  • 4 dl tej
  • 400 g vaj
  • 200 g porcukor
  • 100 g étcsokoládé
  • 2 tk kakaópor
  • 150 g fehércsokoládé

Tetejére:

  • 30 g étcsokoládé
  • 2-3 tk étolaj

Elkészítés:

1. Először a krémhez a tejben főzzük fel a pudingport és a cukrot. Osszuk kétfelé, majd az egyikbe keverjük el még melegen a kakaóport. Hagyjuk kihűlni.

2. A tésztához a vajat és a cukrot keverjük krémesre, majd egyesével a tojásokat is adjuk hozzá. Ezután a többi száraz hozzávalóval együtt keverjük csomómentesre. Simítsuk sütőpapírral bélelt, kb 35 x 25 cm-es tepsibe, majd 180 fokon 25-30 perc alatt süssük készre. Végezzünk tűpróbát.

3. A krémekhez: A világos krémhez keverjük simára a pudingot 80 g porcukorral és 200 g vajjal. Ezután olvasszuk fel a fehércsokoládét és azt is adjuk hozzá. A sötét krémhez a pudingot keverjük simára 120 g porcukorral és 200 g vajjal. Ezután adjuk hozzá az olvasztott étcsokoládét is. Tegyük a krémeket hűtőbe felhasználásig.

4. Ha kihűlt a tészta, vágjuk ketté vízszintesen. Az alsó lapon osszuk el a sötét krémet, majd tegyük a másik lap tésztát a tetejére. A világos krémet töltsük csillagcsöves nyomózsákba, majd nyomjunk szép sorba egymás mellé kis csillagokat a lap tetejére úgy, hogy teljesen befedjék azt. Ha nincs kedvünk bíbelődni, akkor csak egyszerűen simítsuk el rajta. Ezután olvasszuk fel a 30 g csokoládét az olajjal, majd csíkozzuk meg a tetejét. Tegyük hűtőbe 1-2 órára, majd szeletelve tálaljuk.

Mandula

2014.09.29 14:56

Hozzávalók:

  • 200 g liszt
  • 100 g darált mandula
  • 1 tk sütőpor
  • 90 g porcukor
  • 6 tk mandulaaroma
  • 1 tk fahéj
  • 1 tk kakaópor
  • 150 g vaj
  • 1 tojás sárgája

Krém:

  • 100 g vaj
  • 50 g krémsajt
  • 8 tk mandulaaroma
  • 100 g porcukor

Elkészítés:

1. A tészta hozzávalóit dolgozzuk össze, majd csomagoljuk folpackba és tegyük minimum 2 órára hűtőbe. Az sem baj ha egy egész éjszakát hagyjuk pihenni a tésztát.

2. A tésztából formáljunk kis csepp alakú sütiket, majd rakosgassuk egy sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól 3-4 cm-re őket. Toljuk 190 fokos sütőbe és 10-12 perc alatt süssük készre őket. 

3. A krémet keverjük simára, majd ragasztgassuk össze vele a kihűlt sütiket. Tároljuk hűtőben. Azonnal fogyasztható, de pár óra pihentetés után kicsit megpuhulnak és jobban összeérnek. 

Dióscsók csokoládéval

2014.09.28 20:11

Hozzávalók:

  • 4 tojás fehérje
  • 200 g kristálycukor
  • 100 g reszelt csokoládé
  • 100 g darált dió

Mártogatáshoz:

  • 120 g étcsokoládé
  • 2-4 ek étolaj

Elkészítés:

1. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük. 2 adagban hozzáadjuk a cukrot és tovább verjük, amíg szép fényes nem lesz. Ekkor beleforgatjuk a csokoládét és a diót, majd nyomózsákba töltjük. 

2. Sütőpapírral bélelt tepsire kisujjnyi csíkokat nyomunk a masszából, egymástól kb 4 cm-re. Ezután 150 fokos sütőben 25 perc alatt készre sütjük (inkább szárítjuk) a dióscsókokat.

3. Sütőpapírral együtt hagyjuk kihűlni, azután szépen elválik tőle. Ekkor mártsuk egyik felüket az olajjal elkevert olvasztott csokoládéba, majd rakosgassuk tálcára vagy tányérra. Tegyük hűtőbe hogy megdermedhessen. Jóétvágyat! :)

Smarni szilvaöntettel

2014.08.24 19:02

Hozzávalók:

  • 145 g liszt
  • 120 g cukor
  • 3 tojás
  • 2 tk vanillincukor
  • 1 ek tejföl
  • 25 g vaj

Szilvaöntet:

  • 200 g kemény húsú szilva
  • 125 g cukor
  • 1 tk vanillincukor
  • 3-4 ml rumaroma
  • egy csipet fahéj
  • egy csipet szegfűszeg
  • 1 dl víz
  • 15 g keményítő

Elkészítés:

1. A tészta hozzávalóit keverjük simára. Hevítsünk olajat egy serpenyőben, majd kanalazzunk kis adagokat a serpenyőbe és úgy süssük ki mint a palacsintát.

2. A szilvaöntet hozzávalóit a keményítő kivételével forraljuk fel és addig főzzük, amíg a szilva haja el nem kezd leválni a gyümölcsről. Ekkor tegyük hozzá a keményítőt és keverjük simára. Forraljuk még 4-5 percig és máris kész. Hidegen, melegen nagyon finom. Jóétvágyat! :)

Kevert csokis süti

2014.08.24 18:52

Hozzávalók:

  • 75 g liszt
  • 150 g csokoládé
  • 100 g vaj
  • 3 tk kakaópor
  • 125 g cukor
  • 3 tojás

Tetejére:

  • 200 g krémsajt (helyettesíthető ugyanennyi zsíros tejföllel)
  • 1 tojás
  • 75 g cukor
  • 2 tk vanillincukor

Elkészítés:

1. A csokoládét olvasszuk fel a vajjal, majd tegyük hozzá a többi hozzávalót és keverjük simára. Öntsük egy kb. 35 x 30 cm-es sütőpapírral bélelt tepsibe.

2. A krémsajtot keverjük simára a tojással, cukorral, vanillinnel. Csorgassuk a csokis tésztára, majd egy kicsit kavarhatunk is rajta egy villával, de fontos hogy ne keveredjen el teljesen.

3. Toljuk 180 fokos sütőbe és süssük 35-40 percig. Miután kihűlt, szépen szeletelhető. Nagyon egyszerű és nagyon finom sütemény. Jó étvágyat! :)

Fatörzs

2014.08.19 19:32

Hozzávalók:

  • 3 tojás
  • 130 g cukor
  • 1 dl olaj
  • 160 g liszt
  • 2 tk sütőpor
  • 2 tk vanillincukor

Krém:

  • 150 g porcukor
  • 200 g vaj
  • 100 g étcsokoládé
  • 2 tk vanillincukor

Tetejére:

  • 200 g étcsokoládé
  • 1 dl olaj
  • 2 rk. kókuszreszelék

Elkészítés:

1. A tészta hozzávalóit keverjük simára, majd öntsük egy kb. 40 x 35 cm-es sütőpapírral bélelt tepsibe. 175 fokon süssük készre 15 perc alatt. Végezzünk tűpróbát! Még forrón borítsuk rá egy tiszta konyharuhára, húzzuk le róla a sütőpapírt és óvatosan, a ruhával együtt tekerjük fel és így hagyjuk kihűlni.

2. A krémhez keverjük habosra a vajat a kétféle cukorral, majd olvasszuk meg a csokoládét és adjuk hozzá. Hagyjuk a hűtőben dermedni amíg a tészta kihűlt.

3. A tésztát óvatosan tekerjük ki miután kihűlt és kenjük meg a krémmel. Tekerjük fel és szeleteljük kb. 1,5 cm vastag szeletekre. Egyesével mártsuk meg az egyik oldalukat, tegyük egy tálcára, majd szórjuk meg kókuszreszelékkel. Miután megdermedt rajta a csokoládé, fogyasztható is. Jó étvágyat! :)

Fekete erdő torta

2014.08.17 14:23

Hozzávalók: (egy kb 22 cm-es tortaformához)

  • 100 g liszt
  • 150 g vaj
  • 3 tojás
  • 100 g cukor
  • 2 tk sütőpor
  • 2 tk kakaópor

Töltelék:

  • 1/2 üveg magozott meggy és 3 dl befőttlé
  • 120 g cukor
  • 1 cs. vaníliás pudingpor
  • 5 dl habtejszín
  • 200 g porcukor
  • 2 tk vanillincukor
  • 7 lap zselatin

Elkésztés:

1. A tészta hozzávalóit keverjük simára és simítsuk a sütőpapírral bélelt formába. Süssük 30-35 percet 175 fokon. Végezzünk tűpróbát! Ha kész, vegyük ki a formából és hagyjuk kihűlni.

2. A befőttlében főzzük meg a pudingport a cukorral. Keverjük bele a meggyet, majd hagyjuk kihűlni.

3. A zselatint áztassuk hidegvízbe 5 percre. Melegítsük (de ne főzzük!) amíg felolvad. A tejszínt kezdjük el felverni a cukorral, vanillinnel majd amikor már majdnem kész a hab óvatosan csorgassuk hozzá a zselatint és verjük kemény habbá. 

4. A tésztát vágjuk 3 lapra. Kenjük meg az alsót a meggyes töltelék felével, majd egy adag tejszínhabbal. Tegyük rá a másik lap tésztát, erre kerül a másik fele a meggynek majd újra tejszínhab. Fedjük be a harmadik lappal. Kenjük a maradék tejszínhabot az oldalára és tetejére, majd habzsákba töltve díszítsük habrózsákkal. Tegyük hűtőszekrénybe, hogy megdermedjen és összeérjen az íze.