Blog
Adventi koszorúk
2014.12.01 17:25Készítsük el egyedi mézeskalács adventi koszorúnkat saját kezűleg! :)
Hozzávalók:
- 250 g liszt
- 125 g vaj
- 75 g cukor
- fél csomag mézeskalács fűszerkeverék
- 1 tojás
- 50 g méz
- 50 g kakaópor
- 1 tk sütőpor
Gyúrjuk össze jó alaposan a tészta hozzávalóit. Ha esetleg nem akarna összeállni, néhány evőkanál hideg tejjel dolgozzuk jól össze. Ezután tegyük hűtőbe fél órára.
A koszorú forma helyett készíthetünk akár négyszög, kör vagy téglalap alapot is.
Elkészítés:
1. A tésztát nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagra. Ne legyen vékony, mert könnyen eltörhet miután kisült. A koszorú formához használjunk egy tetszőleges méretű tortaforma karimát de egy tányér is lehet a mércénk. Ezután egy pohárral szaggassuk ki a közepét és kész is a koszorú alapja. A maradék tésztából szaggassunk ki tetszőleges formákat (pl.:csillag,kör,szív,fenyő,stb.) amikkel díszíthetjük az adveti koszorúnkat.
2. Óvatosan tegyük át egy sütőpapírral bélelt tepsire a koszorút és a formákat. Toljuk 190 fokos sütőbe és 10-12 perc alatt süssük készre. Ha megsült, hagyjuk teljesen kihűlni.
Meg is van az alapunk :) Mostmár elkezdhetjük díszíteni!
Cukormáz:
- 1 tojás fehérje
- pár csepp ecet vagy friss citromlé
- 125 g porcukor
- színezék kedvünk szerint
A tojásfehérjét verjük kemény habbá az ecettel/citromlével, majd adjuk hozzá a porcukrot. Addig verjük, amíg szép fényes nem lesz. Ekkor készen is vagyunk :)
Színezzük kedvünk szerint, de vigyázzunk hogy ne hígítsuk fel nagyon mert akkor nem tudunk vele szépen dolgozni. Ha mégis túl híg lett, keverjünk bele egy kevés porcukrot.
Eljött a kreativitás ideje!
Tökéletes karácsonyváró időtöltés például a gyerekekkel együtt rajzolgatni a koszorúra vagy egyesével kidíszíteni a formákat!
Díszíthetjük ezen kívül még színes cukorgyöngyökkel vagy marcipánmasnikkal, illetve amivel csak szeretnénk :)
———
Fűszeres kalács
2014.10.13 10:53Hozzávalók:
- 600 g liszt
- 20 g élesztő
- 160 g cukor
- 75 g olvasztott vaj
- 1 tojás
- 250 ml kézmeleg zsíros tejszín
- 150 ml kézmeleg tej
- 1 tk fahéj vagy mézeskalács fűszerkeverék
- 2 tk keserű kakaópor
Kenéshez:
- 1 felvert tojás
Elkészítés:
1. A lisztet tálba szitáljuk. Közepébe mélyedést készítünk, amibe belemorzsoljuk az élesztőt és teszünk hozzá egy csipet cukrot. Öntsünk rá kb 100 ml tejszínt és hagyjuk felfutni. Ezután adjuk hozzá a többi hozzávalót a kakaó és a fahéj kivételével és gyúrjuk össze a tésztát. Amikor összeállt, vágjuk ketté és dagasszuk be az egyik felét, majd tegyük félre. A másik felét a fűszerekkel együtt dagasszuk meg. Hagyjuk őket meleg helyen 40 percig kelni.
2. A megkelt tésztákat vágjuk ketté, így 4 rész tésztát kapunk. 2 fűszereset, 2 simát. Fonjuk össze őket kedvünk szerint. 2 kisebb kalácsot kell készíteni, de akár csinálhatunk 1 nagyot is belőle. Kenjük meg őket tojással, hagyjuk 20 percig így kelni, majd miután megszáradt rajta a tojás, sütés előtt mégegyszer kenjük meg és toljuk 200 fokos sütőbe, ahol 25 perc alatt szépen megsülnek. Miután teljesen kihűltek jól szeletelhetőek.
———
Meggyes-túrós kalács
2014.10.06 20:14Hozzávalók:
- 750 g liszt
- 30 g élesztő
- 100 g cukor
- 100 g olvasztott vaj
- 1 tojás
- 4 dl kézmeleg tej
Töltelék:
- 500 g túró
- 250 g cukor
- 3 tk vanillincukor
- 2 tojás
- 50 g zsemlemorzsa
- 1 citrom reszelt héja
- 150 g friss vagy jól lecsöpögtetett befőtt meggy
Kenéshez:
- 1 tojás
Elkészítés:
1. A lisztet szitáljuk át egy nagy tálba. Közepébe készítsünk mélyedést, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Tegyünk rá egy-két csipet cukrot és kb 1 dl tejet öntsünk rá. Hagyjuk hogy az élesztő felfusson. Ezután adjuk hozzá a tojást, vajat, cukrot, és dolgozzuk össze. A tejet apránként dolgozzuk hozzá, mert lehet hogy nem szükséges az összes. Akkor jó a tészta, ha kicsit ragacsos. Ekkor kezdjük el dagasztani. Kb 20-25 perc folyamatos dagasztást igényel, akkor jó ha a kezünkhöz még ragad, de szépen elválik az edény falától. Ekkor takarjuk le és meleg helyen kelesszük 45 percig.
2. A töltelékhez keverjük ki a túrót a cukorral, vanillinnel, citromhéjjal, tojással.
3. A megkelt tésztát borítsuk ki lisztezett deszkára. Vágjuk 4 felé. Egyszerre 2 rész tésztával dolgozzunk. Nyújtsuk ki téglalap alakúra őket és kb 3 cm-es peremet hagyva, a hosszabb oldalára kanalazzunk a túróból. Szórjuk meg meggyel, majd tekerjük fel mint a rétest. A két rúd végét csípjük össze és fonjuk össze őket. Ugyan így járjunk el a megmaradt tésztával és töltelékkel.
4. Tegyük a kalácsokat egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd hagyjuk őket 20 percig meleg helyen pihenni. Ezután kenjük meg őket tojással és toljuk 180 fokos sütőbe, ahol 40-45 perc alatt szép aranybarnára sülnek. Kihűlve szeleteljük és porcukorral meghintve tálaljuk.
———
Kapucíner szelet
2014.10.01 16:04Hozzávalók:
- 200 g liszt
- 150 g vaj
- 5 tojás
- 200 g cukor
- 4 ek darált kávé
- 2 tk sütőpor
Krémekhez:
- 1 cs vaníliás pudingpor
- 50 g cukor
- 4 dl tej
- 400 g vaj
- 200 g porcukor
- 100 g étcsokoládé
- 2 tk kakaópor
- 150 g fehércsokoládé
Tetejére:
- 30 g étcsokoládé
- 2-3 tk étolaj
Elkészítés:
1. Először a krémhez a tejben főzzük fel a pudingport és a cukrot. Osszuk kétfelé, majd az egyikbe keverjük el még melegen a kakaóport. Hagyjuk kihűlni.
2. A tésztához a vajat és a cukrot keverjük krémesre, majd egyesével a tojásokat is adjuk hozzá. Ezután a többi száraz hozzávalóval együtt keverjük csomómentesre. Simítsuk sütőpapírral bélelt, kb 35 x 25 cm-es tepsibe, majd 180 fokon 25-30 perc alatt süssük készre. Végezzünk tűpróbát.
3. A krémekhez: A világos krémhez keverjük simára a pudingot 80 g porcukorral és 200 g vajjal. Ezután olvasszuk fel a fehércsokoládét és azt is adjuk hozzá. A sötét krémhez a pudingot keverjük simára 120 g porcukorral és 200 g vajjal. Ezután adjuk hozzá az olvasztott étcsokoládét is. Tegyük a krémeket hűtőbe felhasználásig.
4. Ha kihűlt a tészta, vágjuk ketté vízszintesen. Az alsó lapon osszuk el a sötét krémet, majd tegyük a másik lap tésztát a tetejére. A világos krémet töltsük csillagcsöves nyomózsákba, majd nyomjunk szép sorba egymás mellé kis csillagokat a lap tetejére úgy, hogy teljesen befedjék azt. Ha nincs kedvünk bíbelődni, akkor csak egyszerűen simítsuk el rajta. Ezután olvasszuk fel a 30 g csokoládét az olajjal, majd csíkozzuk meg a tetejét. Tegyük hűtőbe 1-2 órára, majd szeletelve tálaljuk.
———
Mandula
2014.09.29 14:56Hozzávalók:
- 200 g liszt
- 100 g darált mandula
- 1 tk sütőpor
- 90 g porcukor
- 6 tk mandulaaroma
- 1 tk fahéj
- 1 tk kakaópor
- 150 g vaj
- 1 tojás sárgája
Krém:
- 100 g vaj
- 50 g krémsajt
- 8 tk mandulaaroma
- 100 g porcukor
Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit dolgozzuk össze, majd csomagoljuk folpackba és tegyük minimum 2 órára hűtőbe. Az sem baj ha egy egész éjszakát hagyjuk pihenni a tésztát.
2. A tésztából formáljunk kis csepp alakú sütiket, majd rakosgassuk egy sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól 3-4 cm-re őket. Toljuk 190 fokos sütőbe és 10-12 perc alatt süssük készre őket.
3. A krémet keverjük simára, majd ragasztgassuk össze vele a kihűlt sütiket. Tároljuk hűtőben. Azonnal fogyasztható, de pár óra pihentetés után kicsit megpuhulnak és jobban összeérnek.
———
Dióscsók csokoládéval
2014.09.28 20:11Hozzávalók:
- 4 tojás fehérje
- 200 g kristálycukor
- 100 g reszelt csokoládé
- 100 g darált dió
Mártogatáshoz:
- 120 g étcsokoládé
- 2-4 ek étolaj
Elkészítés:
1. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük. 2 adagban hozzáadjuk a cukrot és tovább verjük, amíg szép fényes nem lesz. Ekkor beleforgatjuk a csokoládét és a diót, majd nyomózsákba töltjük.
2. Sütőpapírral bélelt tepsire kisujjnyi csíkokat nyomunk a masszából, egymástól kb 4 cm-re. Ezután 150 fokos sütőben 25 perc alatt készre sütjük (inkább szárítjuk) a dióscsókokat.
3. Sütőpapírral együtt hagyjuk kihűlni, azután szépen elválik tőle. Ekkor mártsuk egyik felüket az olajjal elkevert olvasztott csokoládéba, majd rakosgassuk tálcára vagy tányérra. Tegyük hűtőbe hogy megdermedhessen. Jóétvágyat! :)
———
Smarni szilvaöntettel
2014.08.24 19:02Hozzávalók:
- 145 g liszt
- 120 g cukor
- 3 tojás
- 2 tk vanillincukor
- 1 ek tejföl
- 25 g vaj
Szilvaöntet:
- 200 g kemény húsú szilva
- 125 g cukor
- 1 tk vanillincukor
- 3-4 ml rumaroma
- egy csipet fahéj
- egy csipet szegfűszeg
- 1 dl víz
- 15 g keményítő
Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit keverjük simára. Hevítsünk olajat egy serpenyőben, majd kanalazzunk kis adagokat a serpenyőbe és úgy süssük ki mint a palacsintát.
2. A szilvaöntet hozzávalóit a keményítő kivételével forraljuk fel és addig főzzük, amíg a szilva haja el nem kezd leválni a gyümölcsről. Ekkor tegyük hozzá a keményítőt és keverjük simára. Forraljuk még 4-5 percig és máris kész. Hidegen, melegen nagyon finom. Jóétvágyat! :)
———
Kevert csokis süti
2014.08.24 18:52Hozzávalók:
- 75 g liszt
- 150 g csokoládé
- 100 g vaj
- 3 tk kakaópor
- 125 g cukor
- 3 tojás
Tetejére:
- 200 g krémsajt (helyettesíthető ugyanennyi zsíros tejföllel)
- 1 tojás
- 75 g cukor
- 2 tk vanillincukor
Elkészítés:
1. A csokoládét olvasszuk fel a vajjal, majd tegyük hozzá a többi hozzávalót és keverjük simára. Öntsük egy kb. 35 x 30 cm-es sütőpapírral bélelt tepsibe.
2. A krémsajtot keverjük simára a tojással, cukorral, vanillinnel. Csorgassuk a csokis tésztára, majd egy kicsit kavarhatunk is rajta egy villával, de fontos hogy ne keveredjen el teljesen.
3. Toljuk 180 fokos sütőbe és süssük 35-40 percig. Miután kihűlt, szépen szeletelhető. Nagyon egyszerű és nagyon finom sütemény. Jó étvágyat! :)
———
Fatörzs
2014.08.19 19:32Hozzávalók:
- 3 tojás
- 130 g cukor
- 1 dl olaj
- 160 g liszt
- 2 tk sütőpor
- 2 tk vanillincukor
Krém:
- 150 g porcukor
- 200 g vaj
- 100 g étcsokoládé
- 2 tk vanillincukor
Tetejére:
- 200 g étcsokoládé
- 1 dl olaj
- 2 rk. kókuszreszelék
Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit keverjük simára, majd öntsük egy kb. 40 x 35 cm-es sütőpapírral bélelt tepsibe. 175 fokon süssük készre 15 perc alatt. Végezzünk tűpróbát! Még forrón borítsuk rá egy tiszta konyharuhára, húzzuk le róla a sütőpapírt és óvatosan, a ruhával együtt tekerjük fel és így hagyjuk kihűlni.
2. A krémhez keverjük habosra a vajat a kétféle cukorral, majd olvasszuk meg a csokoládét és adjuk hozzá. Hagyjuk a hűtőben dermedni amíg a tészta kihűlt.
3. A tésztát óvatosan tekerjük ki miután kihűlt és kenjük meg a krémmel. Tekerjük fel és szeleteljük kb. 1,5 cm vastag szeletekre. Egyesével mártsuk meg az egyik oldalukat, tegyük egy tálcára, majd szórjuk meg kókuszreszelékkel. Miután megdermedt rajta a csokoládé, fogyasztható is. Jó étvágyat! :)
———
Fekete erdő torta
2014.08.17 14:23Hozzávalók: (egy kb 22 cm-es tortaformához)
- 100 g liszt
- 150 g vaj
- 3 tojás
- 100 g cukor
- 2 tk sütőpor
- 2 tk kakaópor
Töltelék:
- 1/2 üveg magozott meggy és 3 dl befőttlé
- 120 g cukor
- 1 cs. vaníliás pudingpor
- 5 dl habtejszín
- 200 g porcukor
- 2 tk vanillincukor
- 7 lap zselatin
Elkésztés:
1. A tészta hozzávalóit keverjük simára és simítsuk a sütőpapírral bélelt formába. Süssük 30-35 percet 175 fokon. Végezzünk tűpróbát! Ha kész, vegyük ki a formából és hagyjuk kihűlni.
2. A befőttlében főzzük meg a pudingport a cukorral. Keverjük bele a meggyet, majd hagyjuk kihűlni.
3. A zselatint áztassuk hidegvízbe 5 percre. Melegítsük (de ne főzzük!) amíg felolvad. A tejszínt kezdjük el felverni a cukorral, vanillinnel majd amikor már majdnem kész a hab óvatosan csorgassuk hozzá a zselatint és verjük kemény habbá.
4. A tésztát vágjuk 3 lapra. Kenjük meg az alsót a meggyes töltelék felével, majd egy adag tejszínhabbal. Tegyük rá a másik lap tésztát, erre kerül a másik fele a meggynek majd újra tejszínhab. Fedjük be a harmadik lappal. Kenjük a maradék tejszínhabot az oldalára és tetejére, majd habzsákba töltve díszítsük habrózsákkal. Tegyük hűtőszekrénybe, hogy megdermedjen és összeérjen az íze.