Zselatin Iskola
2013.10.29 18:55Zselatint fehér és piros változatban, őrölve vagy lapzselatin formájában kapni a boltokban.
Utóbbi előnye, hogy könnyebben adagolható.
A felhasznált zselatin mennyisége a zselírozandó massza mennyiségétől függ. Aranyszabály: 500ml folyadékhoz (fél liter)
6 lap illetve 1 tasak őrölt zselatin szükséges.
A feloldáshoz elegendő egy kisebb lábos. Kis lángon, állandó keverés mellett, melegítsük fel, de ne főzzük mert elveszti zselírozó képességét.
Ha hideg krémbe meleg zselatint keverünk a zselatin megcsomósodik.
Ha a tejszínbe zselatint keverünk és ugy verjük fel, a hab azonnal felhasználható.
Zselatinnal szilárdított krémbe ne tegyünk friss ananászt, kivit, mangót, papaját vagy fügét. Ezek a gyümölcsök tartalmaznak egy enzimet, ami feloldja a zselatint. Ám ha leforrázzuk őket használat előtt, elpusztul ez az enzim.
A lapzselatint használat előtt 5 percre hideg vízbe kell áztatni hogy megpuhuljon. A porzselatint keverjük 6 evőkanál folyadékba, keverjük el, és hagyjuk 5 percig puhulni.
Hideg folyadékok zselírozása
A hőmérsékletkülönbség kiegyenlítése érdekében először 4 evőkanálnyi hideg folyadékot keverünk a feloldott zselatinba majd ezután keverjük a többihez.
Tejszínhab zselírozása
A tejszínt majdnem kemény habbá verjük, majd 4 evőkanálnyit keverünk a zselatinba a tejszínből. Ezt belekeverjük a többi habba és kemény habbá verjük.
A torta megszilárdítása
Célszerű 3 órára hűtőbe tenni mert szobahőmérsékleten sokkal nehezebben szilárdul meg.
———
Vissza