Zselatin Iskola

2013.10.29 18:55

Zselatint fehér és piros változatban, őrölve vagy lapzselatin formájában kapni a boltokban.

Utóbbi előnye, hogy könnyebben adagolható.

 

A felhasznált zselatin mennyisége a zselírozandó massza mennyiségétől függ. Aranyszabály: 500ml folyadékhoz (fél liter)

6 lap illetve 1 tasak őrölt zselatin szükséges.

 

A feloldáshoz elegendő egy kisebb lábos. Kis lángon, állandó keverés mellett, melegítsük fel, de ne főzzük mert elveszti zselírozó képességét.

 

Ha hideg krémbe meleg zselatint keverünk a zselatin megcsomósodik.

 

Ha a tejszínbe zselatint keverünk és ugy verjük fel, a hab azonnal felhasználható.

 

Zselatinnal szilárdított krémbe ne tegyünk friss ananászt, kivit, mangót, papaját vagy fügét. Ezek a gyümölcsök tartalmaznak egy enzimet, ami feloldja a zselatint. Ám ha leforrázzuk őket használat előtt, elpusztul ez az enzim.

 

A lapzselatint használat előtt 5 percre hideg vízbe kell áztatni hogy megpuhuljon. A porzselatint keverjük 6 evőkanál folyadékba, keverjük el, és hagyjuk 5 percig puhulni.

 

 

Hideg folyadékok zselírozása

A hőmérsékletkülönbség kiegyenlítése érdekében először 4 evőkanálnyi hideg folyadékot keverünk a feloldott zselatinba majd ezután keverjük a többihez.

Tejszínhab zselírozása

A tejszínt majdnem kemény habbá verjük, majd 4 evőkanálnyit keverünk a zselatinba a tejszínből. Ezt belekeverjük a többi habba és kemény habbá verjük.

A torta megszilárdítása

Célszerű 3 órára hűtőbe tenni mert szobahőmérsékleten sokkal nehezebben szilárdul meg.

Vissza