Fűszeres kalács
2014.10.13 10:53Hozzávalók:
- 600 g liszt
- 20 g élesztő
- 160 g cukor
- 75 g olvasztott vaj
- 1 tojás
- 250 ml kézmeleg zsíros tejszín
- 150 ml kézmeleg tej
- 1 tk fahéj vagy mézeskalács fűszerkeverék
- 2 tk keserű kakaópor
Kenéshez:
- 1 felvert tojás
Elkészítés:
1. A lisztet tálba szitáljuk. Közepébe mélyedést készítünk, amibe belemorzsoljuk az élesztőt és teszünk hozzá egy csipet cukrot. Öntsünk rá kb 100 ml tejszínt és hagyjuk felfutni. Ezután adjuk hozzá a többi hozzávalót a kakaó és a fahéj kivételével és gyúrjuk össze a tésztát. Amikor összeállt, vágjuk ketté és dagasszuk be az egyik felét, majd tegyük félre. A másik felét a fűszerekkel együtt dagasszuk meg. Hagyjuk őket meleg helyen 40 percig kelni.
2. A megkelt tésztákat vágjuk ketté, így 4 rész tésztát kapunk. 2 fűszereset, 2 simát. Fonjuk össze őket kedvünk szerint. 2 kisebb kalácsot kell készíteni, de akár csinálhatunk 1 nagyot is belőle. Kenjük meg őket tojással, hagyjuk 20 percig így kelni, majd miután megszáradt rajta a tojás, sütés előtt mégegyszer kenjük meg és toljuk 200 fokos sütőbe, ahol 25 perc alatt szépen megsülnek. Miután teljesen kihűltek jól szeletelhetőek.
———
Vissza