Fűszeres kalács

2014.10.13 10:53

Hozzávalók:

  • 600 g liszt
  • 20 g élesztő
  • 160 g cukor
  • 75 g olvasztott vaj
  • 1 tojás
  • 250 ml kézmeleg zsíros tejszín
  • 150 ml kézmeleg tej
  • 1 tk fahéj vagy mézeskalács fűszerkeverék
  • 2 tk keserű kakaópor

Kenéshez:

  • 1 felvert tojás

Elkészítés:

1. A lisztet tálba szitáljuk. Közepébe mélyedést készítünk, amibe belemorzsoljuk az élesztőt és teszünk hozzá egy csipet cukrot. Öntsünk rá kb 100 ml tejszínt és hagyjuk felfutni. Ezután adjuk hozzá a többi hozzávalót a kakaó és a fahéj kivételével és gyúrjuk össze a tésztát. Amikor összeállt, vágjuk ketté és dagasszuk be az egyik felét, majd tegyük félre. A másik felét a fűszerekkel együtt dagasszuk meg. Hagyjuk őket meleg helyen 40 percig kelni.

2. A megkelt tésztákat vágjuk ketté, így 4 rész tésztát kapunk. 2 fűszereset, 2 simát. Fonjuk össze őket kedvünk szerint. 2 kisebb kalácsot kell készíteni, de akár csinálhatunk 1 nagyot is belőle. Kenjük meg őket tojással, hagyjuk 20 percig így kelni, majd miután megszáradt rajta a tojás, sütés előtt mégegyszer kenjük meg és toljuk 200 fokos sütőbe, ahol 25 perc alatt szépen megsülnek. Miután teljesen kihűltek jól szeletelhetőek.

Vissza