Terítéken az egészség!
2013.11.14 16:33GYÓGYÍTÓ ÉLELMISZEREK
Áfonya
Mit is eszünk?
Rengeteg antioxidánst. Az áfonyában jóval több van ezekből a rák, a szív-ér rendszeri bajok, a látásproblémák, a memóriazavar, és egyéb betegségek megelőzésében hasznos vegyületekből, mint más, gyakrabban fogyasztott gyümölcsökben vagy zöldségekben.
Fő tápanyagok:
- élelmi rostok
- antioxidánsok
- C-vitamin
- vas
Ajánlott adag: Napi fél csészényi (ez 2 g élelmi rostot tartalmaz, annyit mint egy szelet teljes kiőrlésű lisztből sütött kenyér)
Diófélék
Mit is eszünk?
A diófélékben rengeteg az energia, amely azonban túlnyomó részt az egészséges, egyszeresen és többszörösen telített zsírsavakból származik. Ezért akár 39%-kal is csökkenthetik a koleszterinszintet és a szívroham kockázatát. Maga a dió különösen bőséges forrása az ómega -3 zsírsavaknak, ezért igazán szívbarát rágcsálnivaló. Növényi szterineket is tartalmaz, csakúgy, mint a földimogyoró és a mandula, amelyek szintén lejjebb viszik a koleszterint. Az olajos magvak "lassú égésűek" s a kutatások szerint a fogyást is elősegítik. Tápértékük változó. egy szem paradió például biztosítja a napi szelénszükségletet, a pekándió nagyon gazdag antioxidánsokban, 30g mandula pedig közel felét tartalmazza az ajánlott napi E-vitamin mennyiségének. De azért ne essünk túlzásba: 1 csészényi dióban több a kalória, mint egy dupla hamburgerben.
Fő tápanyagok:
- fehérjék
- ómega-3 zsírsavak
- szelén
- E-vitamin
- kálium
- kalcium
- vas
- magnézium
- cink
Ajánlott adag: Heti 5-ször 30g.
Étcsokoládé
Mit is eszünk?
Egészséges, antioxidánsokkal teli édességet. A csokoládé amely szilárd formában 1910 körül kezdtek gyártani, főleg a kakaóbab szárazanyagából és zsiradékából (kakaóvaj) készül, cukor hozzáadásával. A fehércsoki kakaóvajból és cukorból áll, hiányzik belőle a sötét csokoládékat egészségessé tevő szárazanyag. Az étcsokoládé tele van flavonoidokkal. Az antioxidánsai hatékonyan csökkentik a magas vérnyomást, gátolják a vérrögképződést, lassítják az LDL-koleszterin oxidációját (így az kevésbé tapad az érfalakra) és gyulladáscsökkentő hatása is van. Egyes vizsgálatok eredményei szerint napi 40-50g étcsokoládé elfogyasztása a szívroham kockázatát 10%-kal csökkenti. Azért is érdemes étcsokoládét fogyasztani, mert segíthet megelőzni a cukorbetegséget előidéző inzulinrezisztencia kialakulását.
Fő tápanyagok:
- kálium
- A-, B1- (tiamin), C-, D- és E-vitamin
- vas
- flavonoidok
Ajánlott napi adag: 40-50g
Joghurt
Mit is eszünk?
Baktériumtenyészettel erjesztett pasztőrözött tejet. A joghurt kiváló forrása a csontépítő kalciumnak, de főleg a probiotikumoknak nevezett, jótékony hatású baktériumok miatt egészséges táplálék. A joghurt fogyasztása a bélgyulladás, a fekély, a húgyúti fertőzés és a hüvelygomba mellett számos más állapoton is segíthet. Ajánlott antibiotikumok szedése esetén fogyasztani, mert azok kiölik a szervezetből a hasznos mikroorganizmusokat a károsakkal egyaránt. Továbbá immunrendszererősítő hatással is bír.
Fő tápanyagok:
- fehérjék
- kalcium
- A-vitamin
- B-vitaminok
- cink
- foszfor
Ajánlott adag:Napi 1 bögre élőflórás, zsírszegény vagy zsírmentes natúr joghurt.
———
Vissza