Puncs szelet
2014.02.18 15:42Hozzávalók:
- 6 tojás
- 6 ek liszt
- 6 ek cukor
- 1 tk sütőpor
Töltelék:
- 2 tojás
- 4 ek liszt
- 1 tk sütőpor
- 1 dl olaj
- 4 ek cukor
- 20 g kakaópor
- 4 ml rumaroma
- 320 g eperlekvár
- 50 ml víz
- 80 g kristálycukor
Tetejére:
- 100 g fehércsokoládé
- 30 g vaj
- 30 ml víz
- 100 g cukor
- 40 g eperlekvár
- 2 ml rumaroma
Vagy
- 25 dkg porcukor
- 2-3 ek folyadék
- 2 ml rumaroma
- 2 ml piros ételfesték
Elkészítés:
1. A 6 tojást és a 6 kanál cukrot krémesre keverjük egy elektromos habverővel, kb 10 percig. A lisztet összeforgatjuk a sütőporral, majd hozzászitálva szépen belekeverjük. Ezután sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és 170 fokos sütőbe toljuk. Kb 20-25 perc alatt szépen megsül, végezzünk tűpróbát. Ha megsült, borítsuk ki és húzzuk le róla a papírt. Hagyjuk kihűlni.
2. A töltelékhez a tojásokat, cukrot, olajat, lisztet, sütőport keverjük simára, öntsük sütőpapírral bélelt tepsibe majd 180 fokos sütőben kb 20 perc alatt süssük meg. Végezzünk tűpróbát. Miután kész, húzzuk le a papírt róla és hagyjuk kihűlni.
3. A piskóta széleit vágjuk egyenesre és a széleket vágjuk vagy szaggassuk apró darabokra, tegyük egy tálba. A másik tésztát egy recés élű késsel kezdjük el morzsolni ezután kézzel morzsoljuk tovább teljesen morzsásra. Szórjuk ezt is a tálba, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót is, a cukor és a víz kivételével. Ezekből előbb főzzünk szirupot majd ezután adjuk az előbbiekhez. Gyúrjuk egységes masszává.
4. A piskótalapot vágjuk ketté hosszában majd egyenletesen oszlassük el rajta a masszát. Fedjük be a felső lappal. Készítsünk rá mázat. Az első változathoz olvasszuk fel a vajjal a fehércsokoládét és kenjük meg vele a sütemény tetejét, majd a cukorból és a vízből főzzünk szirupot és keverjük el a lekvárral, majd ha lehűlt, ezzel locsoljuk meg a tetejét. A második változathoz keverjük ki a porcukrot a folyadékkal,színezékkel és az aromával, majd ezzel vonjuk be a tetejét.
5. Hagyjuk 2-4 órát hűtőben összeérni, de akár egy éjszakát is állhat.
———
Vissza