Máglyarakás

2014.03.21 11:04

Hozzávalók:

  • 5 dl tej
  • 150 g vaj
  • 150 g cukor
  • 2 tk vanillincukor
  • 3 tojás sárgája
  • kb 8-10 db száraz zsemle, kifli, kalács (toast kenyér is lehet, ám ebből 15-18 szelet szükséges)
  • 100 g lekvár ízlés szerint

Almás réteg:

  • 3-4 szem alma hámozva, szeletelve
  • 50 g cukor
  • 1 tk fahéj

Tojáshab:

  • 3 tojás fehérje
  • 80 g cukor
  • 1 csipet fahéj

Elkészítés:

1. A vajat keverjük krémesre a cukorral, vanillinnel, tojás sárgákkal. Ezután melegítsük fel a tejet, de csak annyira legyen meleg, hogy a tojást ne csapja ki. Öntsük apránként a tejet a vajas krémhez, kevergessük hogy a vaj olvadjon fel. Áztassuk bele a darabokra vágott / tördelt száraz zsemlét / kiflit / kalácsot / kenyeret, majd hagyjuk 10 percig ázni, hogy jól felszívja a tejes keveréket.

2. Az almát pároljuk meg a cukorral és fahéjjal. 10 perc párolás bőven elég. 

3. Ezután egy kb 35 x 25 cm-es tepsi alját béleljük ki a tejben ázó masszánk felével. Halmozzuk rá az almát. A maradék masszával fedjük be az almás réteget, majd kenjük meg a lekvárral a tetejét. Toljuk 175 fokos sütőbe. Kb 30-35 perc alatt megsül. 

4. Ezalatt verjük fel kemény habbá a tojás fehérjéket, szórjuk rá a cukrot és a fahéjjat, verjük tovább amíg szép fényes lesz a hab. A kész máglyarakás tetejére simítjuk és visszatoljuk 175 fokos sütőbe és addig sütjük amíg szép barna nem lesz a teteje. Ekkor vegyük ki és hagyjuk hűlni kb 30 percig. Ezután szeleteljük. 

Vissza