Kígyórétes
2013.11.27 18:46Hozzávalók:
- 250 g liszt
- 100 g cukor
- fél csomag szárított élesztő vagy fél csomag friss
- kb fél dl langyos tej
- 1 tojás
- 100 g olvasztott vaj
Töltelék:
3 félét készíthetünk, de ez a tésztamennyiség 2 kisebb rúdra vagy 1 nagyra elegendő.
1. Almás:
- 350 g hámozott, reszelt vagy szeletelt alma
- 5 dkg vaj
- 80 g barnacukor (fehércukor is lehet)
- késhegynyi fahéj
2. Túrós:
- 250 g túró
- 75 g cukor
- 2 tk vaníliás cukor
- 2 tk citromaroma vagy 1 citrom reszelt héja és pár csepp citromlé
- 3 ek búzadara
- 1 tk tejföl vagy créme fraishe
- 1 tojássárgája
- mazsola ízlés szerint
3.Meggyes:
- 250 g magozott meggy
- 5 dkg darált dió
- 5 dkg darált háztartási keksz
- késhegynyi fahéj
- 60 g cukor
Elkészítés:
- Az élesztőt felfuttatjuk. Ha szárítottat használunk ezt a lépést kihagyhatjuk. Ezután a lisztbe belekeverjük a tojást, vajat, cukrot, tejet majd az élesztőt és addig gyúrjuk amíg elválik az edény falától. Félretesszük, de nem kelesztjük, mert bár élesztős tészta, nem igényel kelesztést.
- A töltelékeket elkészítjük. Az almát megpároljuk, a túrót áttörjük és kikeverjük, a meggyeset összevegyítjük majd félretesszük őket.
- A tésztát 2 felé osztjuk. Ezután téglalapot nyújtunk belőle, a tölteléket a közepére halmozzuk úgy, hogy a hosszabbik oldalaival párhuzamos legyen. Ezután lefelé srégen bevagdossuk oldalt a tésztát, hogy ezután rá tudjuk fonni azokat a töltelékre. Ugyan így töltsük meg a másik felét is a tésztának.
- Kenjük meg tojással és toljuk sütőbe. Süssük 180 fokon / 30 percig. Porcukorral megszórva tálaljuk.
———
Vissza