Kígyórétes

2013.11.27 18:46

Hozzávalók:

  • 250 g liszt
  • 100 g cukor
  • fél csomag szárított élesztő vagy fél csomag friss
  • kb fél dl langyos tej
  • 1 tojás
  • 100 g olvasztott vaj

Töltelék:

3 félét készíthetünk, de ez a tésztamennyiség 2 kisebb rúdra vagy 1 nagyra elegendő.

1. Almás:

  • 350 g hámozott, reszelt vagy szeletelt alma
  • 5 dkg vaj
  • 80 g barnacukor (fehércukor is lehet)
  • késhegynyi fahéj

2. Túrós:

  • 250 g túró
  • 75 g cukor
  • 2 tk vaníliás cukor
  • 2 tk citromaroma vagy 1 citrom reszelt héja és pár csepp citromlé
  • 3 ek búzadara
  • 1 tk tejföl vagy créme fraishe
  • 1 tojássárgája
  • mazsola ízlés szerint

3.Meggyes:

  • 250 g magozott meggy
  • 5 dkg darált dió
  • 5 dkg darált háztartási keksz
  • késhegynyi fahéj
  • 60 g cukor

Elkészítés:

  1. Az élesztőt felfuttatjuk. Ha szárítottat használunk ezt a lépést kihagyhatjuk. Ezután a lisztbe belekeverjük a tojást, vajat, cukrot, tejet majd az élesztőt és addig gyúrjuk amíg elválik az edény falától. Félretesszük, de nem kelesztjük, mert bár élesztős tészta, nem igényel kelesztést. 
  2. A töltelékeket elkészítjük. Az almát megpároljuk, a túrót áttörjük és kikeverjük, a meggyeset összevegyítjük majd félretesszük őket. 
  3. A tésztát 2 felé osztjuk. Ezután téglalapot nyújtunk belőle, a tölteléket a közepére halmozzuk úgy, hogy a hosszabbik oldalaival párhuzamos legyen. Ezután lefelé srégen bevagdossuk oldalt a tésztát, hogy ezután rá tudjuk fonni azokat a töltelékre. Ugyan így töltsük meg a másik felét is a tésztának. 
  4. Kenjük meg tojással és toljuk sütőbe. Süssük 180 fokon / 30 percig. Porcukorral megszórva tálaljuk.

 

Vissza