Fonott kalács

2014.03.21 12:41

Hozzávalók:

  • 500 g liszt
  • 2 tojás sárgája
  • 140 g cukor
  • 100 g olvasztott vaj
  • 50 g élesztő
  • 5 dl meleg tej
  • 2 tk vanillincukor

Kenéshez:

  • Sütés előtt: 1 tojás + 2 ek tej
  • Sütés után: 0,5 dl tej

Elkészítés:

1. Az élesztőt 1 dl meleg tejjel, 1 nagy csipet cukorral szépen felfuttatjuk meleg helyen kb 15 perc alatt.

2. A többi hozzávalót tegyük egy tálba a tej kivételével. Öntsük rá az élesztőt és kezdjük el összegyúrni a tej folyamatos hozzáadásával. Ne adjuk hozzá az összeset, csak annyi kell hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Ehhez valamikor az összes tejet felveszi a tészta, de van hogy nem, ezért kell folyamatosan adagolni, mindig csak annyit amennyit felvesz. Ezután pihentessük 30 percet meleg helyen.

3. Pihentetés után kezdjük el dagasztani. Gyúrjuk meg alaposan, enyhén lisztezett deszkán, minimum 20 percig. Ezután kelesztjük 30 percig meleg helyen, egy tiszta konyharuha alatt.

4. Ha szépen megkelt, osszuk ketté a tésztát és fonjunk belőlük 2 szép kalácsot. Tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire és kenjük meg a tojásos tejes keverékkel. Tegyük meleg helyre és így kelesszük 40 percig. 

5. Toljuk 175 fokos sütőbe és süssük 30-35 percig. Vegyük ki és még forrón kenjük meg vékonyan tejjel, így puha lesz a külseje is. Hagyjuk kihűlni és szeleteljük. Nagyon finom vajjal, lekvárral, de önmagában is tökéletes.

Munkaigényes és hosszadalmas ez a recept, de megéri, mert nagyon finom és puha lesz a kalácsunk ha nem sajnáljuk rá az időnket!

 

Vissza