Almás táskák
2014.02.24 18:17Hozzávalók:
- 375 g liszt
- 5 dkg élesztő
- 2 dl meleg tej
- 120 g cukor
- 1 tojás
- 10 dkg olvasztott vaj
- 1 tk vanillincukor
Töltelék:
- 40 dkg hámozott, kimagozott, kockára vágott alma
- 10 dkg cukor
- 1 tk fahéj
- 1 tk vanillincukor
Tetejére:
- fél dl tej
Elkészítés:
1. Az élesztőt futtassuk fel a tejben egy kiskanálnyi cukorral. A többi cukrot adjuk a liszthez, majd a tojást,vajat,vanillincukrot keverjük hozzá, legvégül a felfutott élesztőt öntsük bele és dagasszuk össze. Ragacsos tészta lesz, de ne tegyünk hozzá több lisztet. Tegyük meleg helyre és 40 percig kelesszük.(Egy tipp:miután elektromos sütőm van, előmelegítem 40 fokosra és ott kelesztem a tésztát. Nagyon szépen megkel.)
2. Amíg a tészta kel, az almát forgassuk össze a cukorral, fahéjjal és vanillinnel. Tegyük félre.
3. Miután a tészta megkelt, lisztes kézzel vegyük ki, gyúrjuk át óvatosan egy lisztezett deszkán és nyújtsuk ki kb fél cm vastagra. Ezután szaggassunk ki belőle kb 8-10 cm-es köröket. Mindegyik közepébe tegyünk az almából, majd kenjük meg az egyik szélét tejjel a kis körnek és a másik felét hajtsuk, majd nyomkodjuk rá. A tej segít összetapasztani a széleket. Helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg tejjel a tetejüket, majd toljuk 200 fokos sütőbe. Süssük kb 15-20 percig, amíg szép barnák lesznek. Porcukorral tálaljuk :)
———
Vissza