Blog
Kolbászos pogácsa
2015.01.08 18:35Hozzávalók:
- 420 g liszt
- 100 g tejföl
- 150 ml tej + 1 tk cukor
- 20 g élesztő
- 1 tk só
- 100 g kolbász
- 200 g vaj
Tetejére:
- 1 tojás
- ízlés szerint:sajt, szezámmag, köménymag, stb.
Elkészítés:
1. A sütőt melegítsük elő 200 fokra. A kolbászt karikázzuk fel, majd szedjük kisebb darabokra.
2. A lisztet tegyük egy nagy tálba. Készítsünk mélyedést a közepébe, majd öntsük bele a tejet a cukorral, és morzsoljuk bele az élesztőt. Hagyjuk felfutni.
3. A többi hozzávalóval együtt jól dolgozzuk el az élesztős lisztet, majd nyújtsuk ki kb 1,5 cm-re és szaggassunk 5-6 cm-es korongokat belőle. Rakjuk őket egy zsírpapírral bélelt tepsire, tetejüket kenjük meg tojással és szórjuk meg ízlés szerint sajttal, szezámmaggal, köménymaggal, stb. majd 20 perc alatt süssük aranybarnára és máris fogyasztható.
———
Aprósütemények
2014.12.16 15:20Egy linzer tésztát hoztam mára, ami nagyon finom puha és sokáig eláll jól záródó fémdobozban :)
Hozzávalók:
- 380 g liszt
- 250 g vaj
- 3 tojás sárgája
- 120 g porcukor
- 2 tk vanillincukor
Elkészítés:
1. Az összes hozzávalót gyúrjuk össze jó alaposan, majd tegyük hűtőbe 1 órára. Ezután nyújtsuk ki kb fél cm vastagra, majd szaggassunk formákat, és rakjuk sütőpapírral bélelt tepsire őket. Süssük 180 fokon kb 12 percig őket. Vigyázzunk, melegen törékenyek. Miután kihűltek, díszítsük kedvünk szerint. Adok hozzá néhány tippet is :)
1. Édes perecek
A tésztából formázzunk kis pereceket, süssük ki, majd csorgassuk le csokoládéval, de akár be is vonhatjuk az egész felületüket. Fehércsokoládéval is készíthető.
2. Kókuszos téglalapok
A tésztát kis kockákra vagy téglalapokra vágjuk fel, majd csak az egyik oldalát mártsuk csokoládéba és forgatjuk kókuszreszelékbe.
3. Felemás fonatok
A tészta egyik felébe dolgozzunk bele 2 ek. keserű kakaóport, majd osszuk el kb 30 kisebb részre. A tészta világos részét is osszuk el kb. 30 részre. Sodorjunk belőlük kis hengereket, majd fonjunk össze egy-egy világos és sötét tésztát, és tekerjük össze kis koszorú formára.
4. Angyalszemek
A tésztából gyúrjunk kb. diónyi kis gombócokat, amiket tepsire helyezünk. Ezután kis ményedéseket készítünk a tészták közepébe egy kiskanál vagy az ujjunk segítségével és így sütjük készre. Miután kihűltek, töltsük meg a mélyedéseket egy kevés felmelegített, átpasszírozott gyümölcslekvárral. Válasszunk savanykás ízűt ha lehet, mert az nagyon jól illik hozzá. Ezután csorgassuk le csokoládéval vagy fehércsokoládéval.
5. Cukormázas finomságok
A kész sütemények tetejére készítsünk cukormázat és azzal vonjuk be őket. Ehhez 100 g porcukorhoz adjunk 1-2 tk. folyadékot ízlés szerint (pl.:citromlé,rum,víz, aroma, szörp,kávé,tea, stb.). Akkor jó ha sűrűn folyós masszát kapunk. Egy kanállal vagy ecsettel kenjük meg a sütemények tetejét, de akár csíkozhatjuk is őket a cukormázzal.
6. Klasszikus linzer és hamis Isler
Klasszikus módon össze is ragaszthatjuk a kész sütiket lekvárral, és be is vonhatjuk őket csokoládéval mint az Islert szokás.
7. Színes díszítés
Szórjuk meg bátran színes szórócukrokkal a süteményeink tetejét,
vagy színezzük ételfestékkel vagy aromával a süteményre szánt cukormázat.
———
Nutellás koszorúk
2014.12.11 17:57Egy igazán mutatós és finom süteményt hoztam mára, ami nem más mint a
Nutellás koszorú
Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 20 g szárított élesztő
- 3 dl tej
- 150 g cukor
- 1 tojás
- 50 ml olaj
Töltelék:
- 120 g nutella
Kenéshez:
- 1 tojás
Elkészítés:
1. Az élesztőt futtassuk fel a tejben, majd a többi hozzávalóval együtt dagasszuk közepesen kemény tésztává. Takarjuk le és hagyjuk pihenni 30 percet.
2. Osszuk a tésztát 24 felé majd nyújtsunk kis téglalapokat belőlük. Kenjük meg a nutellával majd tekerjük fel. Vágjuk fel őket hosszában a háromnegyedükig, majd fonjuk össze a 2 szálat és tekerjük koszorúba őket. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire majd kenjük meg tojással a tetejüket. 200 fokos sütőbe tolva süssük 15 perc alatt készre. Porcukorral meghintve tálaljuk :)
———
Négercsók
2014.12.09 18:24Egy villámgyors édességet hoztam mára, a Négercsókot :)
Hozzávalók:
- 3 dl hideg habtejszín
- 80 g porcukor
- 2 tk vanillincukor
- 10-12 db kb. 6 cm átmérőjű keksz
- 6 lap zselatin
- 200 g étcsokoládé
- 50 ml olaj
Elkészítés:
1. A zselatint áztassuk be hideg vízbe 5 percre. Melegítsük fel (de ne főzzük!) kis lángon, hogy felolvadjon. Kezdjük el felverni a tejszínhabot a vanillinnel és porcukorral, majd amikor már majdnem kész, csorgassuk bele a zselatint és verjük fel kemény habbá.
2. Töltsük csillagcsöves nyomózsákba majd nyomjunk habrózsákat a kekszek tetejére. Tegyük tálcára és tegyük hűtőbe.
3. A csokoládét olvasszuk fel az olajjal, majd hagyjuk egy kicsit hűlni. Locsoljuk meg csokoládéval a négercsókok tetejét és tegyük rögtön hűtőbe őket. Kb. 30 perc alatt szépen meg is dermednek és azonnal fogyaszthatóak!
———
Somlói galuska Tinka módra
2014.12.08 15:50Somlói Galuska Tinka módra
Egy régi kedvenc új ragondolva :)
Hozzávalók:
- 4 tojás fehérje
- 4 tojás sárgája
- 100 g liszt
- 50 g darált dió
- 120 g cukor
- 1 tk sütőpor
Csokoládéöntet:
- 250 ml víz
- 100 g cukor
- 150 g étcsokoládé
- 50 g kakaópor
- 10 ml rumaroma
Krém:
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 7 dl tej
- 100 g cukor
Tetejére:
- 250 ml hideg habtejszín
- 50 g porcukor
- darált dió
Elkészítés:
1. A tojások sárgáját keverjük habosra a cukorral. Adjuk hozzá a lisztet, sütőport, diót majd keverjük simára. Forgassuk bele a felvert tojásfehérjét majd simítsuk zsírpapírral bélelt tepsibe. Toljuk 180 fokos sütőbe és süssük kb.25-30 percig. Végezzünk tűpróbát.
2. Az öntethez forraljuk fel a vizet a cukorral, majd tegyük bele a kakaót és a csokoládét. Kevergessük amíg el nem keverednek. Tegyük bele a rumaromát, majd tegyük hideg helyre hogy kihűljön és összeérjen felhasználásig.
3. Ha kihűlt a tészta, vágjuk fel kisebb kockákra. Egy tepsibe pakoljuk bele a felét. A krémhez a pudingot főzzük meg a tejben a cukorral és ha már szépen besűrűsödött kész is. Öntsük a tészta tetejére. Pakoljuk rá a maradék tésztát. Tegyük hideg helyre 1 órára.
4. A kész tésztás krémes sütiből kanállal szaggassunk adagokat és tegyük őket kis tálkákba vagy fagylaltkelyhekbe. Locsoljuk meg az öntettel, majd verjük fel a tejszínhabot a porcukorral és tegyünk minden adag tetejére majd szórjuk meg a darált dióval. Jó étvágyat kívánok!
———
Karamella
2014.12.06 17:30Karamella
Hoztam mára egy receptet, amiből akár 3 féle édesség is készíthető! :) De lássuk is! ;)
Hozzávalók:
- 5 dl tej
- 250 g cukor
- 40 g vaj
Elkészítés:
1. A cukrot és a tejet kezdjük el összefőzni közepes lángon. Forrástól számítva 45-50 percig folyamatosan főzzük állandó kavargatás mellett. Nem szabad otthagyni 1 percre sem, mert könnyen kifut vagy megég. (Főzés közben húzzuk félre ha elkezd futni )
2. Amikor elérünk a főzés vége felé, észrevehetően sűrűbb és enyhén barna színű már a karamell. Ha puha és formázható karamellt szeretnénk, most vegyük le a tűzről és keverjük el benne a vajat alaposan. Öntsük zsírpapírral bélelt formába vagy tepsibe és kb. 1 óra múlva szeletelhető és tölthető is akár. Készíthetünk belőle bonbont is így, bármilyen töltelékkel (pl.:csokoládékrémmel,nutellával,mogyorókrémmel,vaníliakrémmel stb.).
3. Ha omlós tejkaramellát szeretnénk, akkor kevergessük még 5-10 percig tovább, vigyázzunk mert hamar leég! Ha már szép barna akkor kész is és a vajjal el is keverhető. Ezután gyorsan öntsük a zsírpapírral bélelt tepsibe vagy formába mert hamar megszilárdul. Miután pihent kb 1 órát szépen össze is áll és szeletelhető. Egy éles késsel vágjuk fel, de vigyázzunk mert nagyon törékeny!
———
Csokis keksz
2014.12.05 22:27Mit szólnátok ha idén ti is megajándékozhatnátok a Mikulást? Szerintem nagyon is örülne neki! :)
Ez a keksz gyors és azonnal puha, a tej csak ráadás élvezet ;)
Lássuk mi is kell hozzá:
- 400 g liszt
- 150 g porcukor
- 2 tojás sárgája
- 1 csipet fahéj
- 1 tk kakaópor
- 2 tk sütőpor
- 220 g vaj
- 4-5 ek hideg tej
- 150 g csokoládé apróra vágva
Ezen kívül:
- 50 g csokoládé amivel megcsíkozzuk a tetejét
Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit amilyen gyorsan csak tudjuk dolgozzuk sima tésztává a csokoládé kivételével. Ez azért fontos mert akkor nem olvad meg a vaj a kezünk melegétől és nem lesz ragacsos. Dolgozzuk bele a csokoládét is.
2. Formázzuk kb 4 cm vastag hengerré és 2cm-enként szeleteljük fel. Formázzunk belőlük kis korongokat, de ne legyenek vékonyabbak 1 cm-nél. Rakjuk sütőpapírral bélelt tepsire őket, egymástól kb. 3 cm-re. Ezután süssük 190 fokon 12-14 percig a kekszeket.
3. Miután kihűltek, olvasszuk fel a csokoládét és csíkozzuk meg a tetejüket. Ha megdermedt készen is vagyunk! :)
———
Forró csokoládé
2014.12.04 13:00A forró csokoládé igazi "sztárja" a karácsonyi időszaknak, épp úgy mint a tea vagy a forraltbor. Én elhoztam a saját receptemet, remélem mindenkinek ízleni fog majd. Nagyon csokis, kellemesen édes és sok tejszínhabbal ellenálhatatlan!
Hozzávalók: (kb. 4-5 főre)
- 5 dl tej
- 2 dl zsíros tejszín (helyettesíthető tejjel, de ettől krémesebb lesz)
- 150 g étcsokoládé
- 100 g tejcsokoládé
- 3 tk keserű kakaópor
- 100 g cukor
- csipet fahéj
Innentől nincs más dolgunk, mint szépen összeforralni őket és bögrébe tölteni! :)
Sok tejszínhabbal nagyon finom, de akár mini májvacukorral is fogyaszthatjuk.
Egy kevés rummal vagy konyakkal is bolondíthatjuk! :)
———
Hókifli
2014.12.03 17:23Egy sokak által kedvelt süteményt hoztam mára, a Hókiflit. A hagyományossal ellentétben ez a recept nem élesztős tészta hanem egy omlós tészta dióval. Egyszerűbb és szerintem gyorsabb is :)
Hozzávalók:
- 330 g liszt
- 50 g darált dió
- 100 g porcukor
- 3 tojás sárgája
- 1 tk sütőpor
- 1 tk vanillincukor
- 250 g vaj
Ezen kívül:
- 100 g sűrű lekvár
- 100 g porcukor
Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóiból gyúrjunk tésztát, majd tegyük hűtőbe 1 órára.
2. Nyújtsuk ki a tésztát kb. fél cm vastagra, majd szaggassunk kb. 6 cm-es köröket. Mindegyik közepére tegyünk egy kevés lekvárt. Hajtsuk őket félbe, majd nyomkodjuk össze a széleket és formázzuk kifli formájúra.Tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire, majd 180 fokon süssük 10-12 percig a kifliket.
3. Ha készen vannak, óvatosan bánjunk velük mert melegen nagyon törékenyek. Miután egy kicsit hűltek szépen forgassuk meg őket a porcukorban. Fémdobozban tárolva sokáig eláll, de nem hiszem hogy sokáig marad belőlük :)
———
Nutella
2014.12.02 13:25HÁZI NUTELLA
Egy ellenállhatatlan édesség, tökéletes palacsintával, sütivel, gyümölccsel, tortakrémnek is, vagy csak magában elkanalazgatni :)
Hozzávalók:
- 200 g törökmogyoró vagy készen kapható natúr mogyorópaszta
- 100 g étcsokoládé
- 100 g tejcsokoládé
- 120 g porcukor
- 50 g kakaópor
- 40 g vaj
Elkészítés:
1. A mogyorót pirítsuk meg egy száraz serpenyőben. Dörzsöljük le egy tiszta konyharuhával a haját, majd tegyük darálógépbe a vajjal együtt. Addig keverjük, amíg krémes nem lesz.
2. A csokoládékat olvasszuk fel, majd a többi hozzávalóval együtt tegyük a mogyoróhoz. Addig keverjük amíg szép egységes massza nem lesz belőle. Ha kicsit darabos lett, az sem baj.
3. Készen is vagyunk! Töltsük üvegbe. Hűtőben kb. 1 hétig eláll, de szerintem 3-4 nap alatt elfogy :)